Răzvan Staicu - Austria Triathlon - 2017 - ciclism

Răzvan Staicu este noul deţinător al recordului naţional pe distanţa Ironman, cu timpul de 09:11:00, obţinut în cadrul Austria Triathlon Podersdorf, competiţie ce a avut loc  sâmbătă, 2 septembrie 2017. Vechiul record naţional era deţinut din 2015 de către Mihai Baractaru, cu 09:15:03, rezultat înregistrat la Ironman Austria.

Performanţa lui Răzvan Staicu este cu atât mai notabilă cu cât el nu este sportiv profesionist, ci un amator pasionat de triatlon. Răzvan Staicu este medic stomatolog şi, cu toate că a făcut sport în timpul copilăriei (înot de performanţă şi patru ani de aikido), în 2009, pe când avea 33 de ani ajunsese la o greutate de 100 de kilograme şi avea o viaţă sedentară.

Opt ani mai târziu, Răzvan Staicu este unul dintre cei mai buni triatlonişti din România, are o formă extraordinară la ciclism – comparabilă cu cea a lui Alex Ciocan, fost ciclist de performanţă şi, iată, a bătut un record naţional la Ironamn (3,8 km înot / 180 km ciclism / 42 km alergare).

Răzvan Staicu a oferit un interviu în exclusivitate pentru Biciclistul.ro, în care a povestit cum a trăit cursa din Austria.

Povestea cursei

“Ca în orice cursă reuşită, trebuie să se întrunească mai multe cerinţe, să fii în formă, să ai noroc să nu păţeşti pene sau alte lucruri de genul acesta şi să ai noroc de vreme”, ne-a spus Răzvan.

Toate planetele s-au aliniat pentru el. Iniţial, vremea nu părea a-i fi un aliat, pentru că în dimineaţa cursei era foarte frig (12 grade) şi bătea vântul foarte puternic. Lacul în care urma să aibă loc proba de înot era foarte agitat din cauza vântului, iar Răzvan s-a gândit că va avea parte de o primă probă foarte grea.

“Apa ne-a ajutat, mai ales pe cei mai puţin rapizi, pentru că am fost nevoiţi să delfinăm de foarte multe ori. În timpul înotului, între valuri, dădeai cu mâna de fundul apei, la 10-12 tracţiuni, moment în care puneai picioarele jos şi te aruncai înainte”.

Faptul că te puteai împinge înainte cu picioarele, ajutat de fundul lacului, care nu avea o înălţime mai mare de 1,7 metri, a egalizat timpii la înot, crede Răzvan Staicu, care a ieşit din apă după 58 de minute. Estimarea lui iniţială era că va parcurge proba de înot în 62 de minute.

La proba de ciclism a fost vânt puternic, pe un traseu plat, fără prea mari diferenţe de nivel.

“Mie îmi place vântul, mai ales că mă antrenez pe DN1, unde este vânt tot timpul. Aveam în plan să merg undeva la 4h45min, doar că fiind vânt nu m-am uitat la viteză, m-am uitat doar la puls şi la putere. Mi-am propus să nu simt nici măcar o secundă că depun efort, că trag de mine la bicicletă. Şi aşa am mers toată cursa, singurul moment în care mă uitam să văd ce timp scot şi ce viteză am era la finalul fiecărei bucle”.

Teoretic puteam şi mai tare la bicicletă, dar aşa am făcut de fiecare dată până acum, am tras tare la ciclism, după care m-am rupt la alergare. Anul acesta am decis să nu mai fac aşa. Am reuşit să mă ţin de plan. M-am bazat şi pe faptul că am depăşit tot timpul alţi concurenţi. Mi-am dat seama că merg bine chiar şi aşa, cu 70% din capacitatea mea, pentru că depăşeam. Asta m-a încurajat.”

Răzvan Staicu a avut la proba de ciclism un puls mediu de 131 bpm, iar maximul a fost de 138. În aceste condiţii, a scos o medie de 37km/h pe 180 km.

Răzvan Staicu - Austria Triathlon - 2017 - ciclism

Recordul naţional nu se afla încă pe radarul său.

“Nu m-am gândit în mod special la recordul naţional, aveam această idee în colţul minţii, dar mi-am propus să nu mă gândesc la ea decât de la alergare încolo. Nu avea rost să trag la bicicletă cu gândul la această idee.”

După primele două probe completate, înot şi ciclism, Răzvan Staicu petrecuse 5h49min în cursă.

“Atunci am început să mă gândesc mai serios că aş putea să bat recordul naţional.”

Şi totuşi a avut parte de un moment dificil în cursă, la proba de alergare, în jurul kilometrului 29, când a avut o cădere.

“Am căzut un pic, mai mult pishic decât fizic şi a trebuit să mă opresc un minut pe la km 29, la un punct de revitalizare. Acolo m-am gândit serios să abandonez, dar după ce am mâncat o felie de pepene şi am luat un gel mi-am revenit”

După ce a depăşit momentul greu, a alergat relaxat şi motivat că va putea doborî recordul naţional pentru distanţa de Ironman.

“A fost prima cursă pe care pot să spun că am controlat-o cap coadă. În afară de momentul de la km 29, de cădere, în rest nu am avut niciun moment în care să mă simt rău, să am vreo crampă, n-am avut absolut nimic.

“Am o uşoară febră musculară la picioare, asta-i tot. În timpul cursei n-am avut nimic. Am avut o mică băşică la unul dintre degetele de la picioare, dar nu am unghii căzute, nimic. Asta înseamnă să fii pregătit pentru cursă şi să tragi exact cum ţi-ai calculat. Dar pentru asta trebuie să suferi la antrenamente.”

Momente grele, a vrut să se lase de triatlon

La începutul acestui an, Răzvan Staicu s-a gândit serios să se lase de triatlon. Avea două mari probleme: una fizică şi una psihologică. Nu reuşea să-şi revină după o accidentare la genunchi şi la spate dar, mai rău, nu mai avea nicio motivaţie.

“Am avut probleme cu spatele şi cu genunchiul. Când mă lăsa unul, mă lua celălalt. La nivel psihologic nu mai făceam faţă antrenamentelor lungi la alergare. Mă plictiseau de moarte, nu reuşeam să-mi găsesc motivaţia să ies să fac alergări de 25 km. Îmi doream să fac altceva cu viaţa mea.”

“Cel care m-a motivat este bunul meu prieten Mihai Bărăctaru. Lui îi datorez o mare parte din acest rezultat. Până la Ocean Lava nu mai alergasem de patru luni. Făcusem antrenamente de cilism şi de înot, dar nu mai puteam alerga.”

Mihai l-a scos din starea de letargie şi au început să se antreneze împreună, la alergări uşoare.

“Mihai m-a ajutat foarte mult. A fost cel mai mare susţinutor al meu în a-i bate recordul.”

“Cu el m-am antrenat la înot, la alergare, chiar şi la bicicletă, unde îl alergam eu pe el, dar îşi lua revanşa pe urmă la celelalte probe.”

Răzvan Staicu este modest şi fair play şi nu consideră recordul său drept o mare performanţă (în opinia noastră chiar este)

“Nu consider că am făcut niciun record. Mihai Baractaru este clar mai bun decât mine şi mai sunt şi alţi sportivi care sunt mai buni, doar că nu au fost pe acest traseu care este rapid. Au avut alte priorităţi.”

Din lista celor mai buni decât el, Răzvan i-a menţionat pe Deak Zsombor, Mihai Bărăctaru, Robert Budai, Alex Diaconu (“dacă s-ar pune pe treabă”), Ciprian Bălănescu (“dacă se apucă de triatlon lung”) sau Mihai Vigariu.

Cât se antrenează

Răzvan Staicu se antrenează în jur de 13-14h pe săptămână. Are trei antrenamente de înot – luni, miercuri şi vineri dimineaţa, trei antrenamente de ciclism – marţea, joia şi sâmbăta şi trei antrenamente de alergare – miercuri, sâmbătă şi duminică.

Nu se antrenează singur, ci are un antrenor, pe Sandor Boldizsar.

“În principiu, el este un inginer. A stat în Statele Unite mulţi ani, acolo s-a apucat de triatlon, a citit foarte mult şi este un foarte bun strateg. Tot el îl antrenează şi pe Mihai Bărăctaru, de câteva luni.”

La înot, Răzvan Staicu se antrenează cu Matei Giurcăneanu, fost înotător profesionist, deţinător de recorduri naţionale, în prezent vicepreşedinte al Federaţiei Română de Înot.

Citeşte şi Răzvan Staicu: „După prima mea cursă Ironman am fost dus la cortul de reanimare”

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

One thought on “Răzvan Staicu, noul recordman naţional la Ironman: “M-am gândit serios să abandonez!””

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This will close in 0 seconds