Felix Duchampt - triatlon - locul 1

Acum cinci zile am publicat un interviu cu Peter Klosz, președintele Federației Române de Triatlon, din care am aflat amănunte despre mutarea pe care o pregătește România prin naturalizarea unui triatlonist francez, care are șanse foarte mari să se califice la Jocurile Olimpice.

Materialul poate fi citit aici.

Scriam atunci că numele sportivului este Felix Duchampt și este bine poziționat în clasamentul ITU, undeva între primii 70 de triatloniști din lume, în clasamentul ITU.

Felix a răspuns întrebărilor Biciclistul.ro și vă invit să citiți răspunsurile sale mai jos.

Spune-ne câteva despre tine. Ce vrei să știe românii despre tine?

Numele meu este Felix Duchampt, am 29 de ani și sunt dublu licențiat în sport și comunicare. În plus, am și un master în comunicare.

Sunt din Franța, am studiat în Statele Unite și trăiesc în Spania cu iubita mea.

Iubesc natura, munții, călătoriile și îmi place să întâlnesc oameni și culturi noi, să ascult multe tipuri de muzică, să încerc multe sporturi și să-mi petrec timpul cu prietenii și familia.

Am început cu multe sporturi, printre care și înotul. Am participat la mai multe curse de cross în școală, iar în weekenduri practicam ciclismul împreună cu tatăl meu – așa am intrat în lumea triatlonului, acum 12 ani.

Care sunt rezultatele din cariera ta de triatlonist de care ești cel mai mândru?

Am fost de mai multe ori campion național la tineret, junior și U23, am câștigat două Cupe Europene, am fost campion mondial universitar și de trei ori medaliat la o cupă mondială.

Am înțeles că te antrenezi 6-7 ore pe zi. Cum e posibil? E adevărat? Cum reușești să te recuperezi după atâtea ore de antrenament?

Nu mă antrenez chiar atât de mult în fiecare zi, dar în multe zile, în mod special iarna, mă antrenez între cinci și șapte ore. Spre exemplu, am zile cu 1h30 înot (5-6 km), 4 h ciclism (110-130 km), 1h alergare (12 km), 45 minute sală de forță.

Dar fiecare zi este diferită. În unele zile am ”doar” patru ore de antrenament, doar foarte intense, din toate sporturile.

Bineînțeles, nu am fost mereu așa. La început făceam doar un sport pe zi, mai apoi două, iar apoi, în urmă cu 4-5 ani, am început să mă antrenez zilnic pentru toate cele trei sporturi

Totul s-a întâmplat gradual, pentru a evita oboseala și accidentările. Acum m-am obișnuit. Evident, sunt foarte obosit după astfel de zile, dar corpul meu se recuperează foarte repede, spre exemplu dacă îi acord o jumătate de zi de odihnă.

Care sunt cei mai buni timp ai tăi la înot, ciclism și alergare, pe distanța olimpică?

Timpii în triatlon nu prea au importanță, pentru că întotdeauna sunt în funcție de traseu. Traseul poate fi deluros, poate ploua, poate fi vânt. Câteodată e mai lung, alteori mai scurt. În orice caz, pe distanța olimpică fac aproximativ 1h45/1h50 (17/18 minute la înot, 55/60 minute la ciclism și 30/32 minute la alergare).

Am înțeles că faci parte din mai multe cluburi, în Spania, Germania, Italia. Practic, trăiești din triatlon, nu?

Da, trăiesc din triatlon. Nu am salariul unui jucător de fotbal, din păcate :), dar triatlonul îmi asigură veniturile pentru traiul zilnic, dar după această carieră va trebui să-mi găsesc un alt job.

Veniturile mele diferă, pentru că întotdeauna depind de rezultatele pe care le obțin. Dar ultimii ani au fost chiar buni!

Cum ți-a venit ideea de a concura pentru România?

Franța este o țară foarte puternică în triatlon, în mod special la bărbați. Nu am făcut parte din lotul selecționat.

Mai multe țări m-au abordat pentru a concura pentru ele, dar niciuna nu m-a atras. Propunerea României și a președintelui Peter Klosz a sunat foarte bine.

Este o imensă oportunitate pentru mine. Voi încerca să mă calific la Jocurile Olimpice, iar la o scară mai mare, pot ajuta la dezvoltarea triatlonului în România și sunt entuziasmat de acest lucru.

Intenționezi să concurezi și în România?

Am un calendar foarte plin anul acesta, cu curse din WTS, Cupe Mondiale, liga franceză, germană…dar voi încerca să concurez de câteva ori și în România. Voi venit poate la naționale, poate la europenele de duatlon sau aquatlon sau poate în Constanța, la Cupa Europeană. Totul va depinde de cursele mari la care trebuie să ajung pentru a mă califica la Jocurile Olimpice.

Ce speri să obții de la Jocurile Olimpice?

În primul rând, trebuie să mă calific. Ar suna prea pretențios să cred că sunt deja calificat. Sunt într-o poziție bună și calificat ”în principiu”, pentru moment, dar mai este drum lung de parcurs.

Evident, îmi doresc să particip, să fiu acolo și să obțin cel mai mult rezultat de care sunt în stare. Va fi o experiență extraordinară, pe care orice sportiv și-o dorește.

Sper să ajut Federația Română de Triatlon să se dezvolte și să aibă rezultate bune la nivel internațional.

Care sunt sponsorii care te sprijină?

Am norocul de a colabora cu mulți sponsori: Zone3 (la înot), Lapierre (la ciclism), Brooks (la alergare), Michelin (pentru cauciucuri), Fenioux (pentru nutriție), Compex (echipament pentru recuperare), Mrsport (haine de triatlon), Mavic (cască/pantofi de ciclism/roți), stages ( power meter, pentru ciclism), Scicon (echipament de transport pentru bicicletă), ctn itac/trimax (climatizare).

La câte competiții de triatlon participi în fiecare an?

Sunt printre sportivii care participă la foarte multe competiții de triatlon în întreaga lume. Particip la aproximativ 20/25 de competiții pe an. De aceea, mai mult decât cursele în sine, ceea ce mă obosește cel mai mult sunt călătoriile. Trebuie să le fac pentru a fi fericit, pentru a obține bani, pentru a îmi atinge scopurile și pentru a-mi ajuta echipele!

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE